СМЕЋОЛОВЦИ

СМЕЋОЛОВЦИ

Испрљај руке зарад чистије природе!

Пројекат Смећоловци

Удужење „Србија какву желим” је настало 2020. и исте године спровело свој пројекат првенац, „Смећоловци”. Визија која је подстакла прве кораке је била здравије и чистије окружење у Србији.

Основни циљеви пројекта су подизање свести људи у погледу проблема отпада у природи и едукација о еколошким темама. 

Наш мото и позив на акцију је „Испрљај руке зарад чистије природе”, а титула „ловца на смеће” је током ових година постала цењена широм Србије. Име и обележја Смећоловаца, као и дизајн торбице за сакупљање смећа коју смо осмислили су заштићени у Заводу за интелектуалну својину.

Идејно решење које пројекат „Смећоловци” нуди јесте активно учешће свих оних који бораве у природи. „Ловци на смеће” могу бити деца, родитељи, тренери и учитељи, пензионери, планинари, бициклисти, тркачи, скијаши, једном речју сви људи који су вољни да то буду.

Сарађивали смо са студентима и Универзитетским установама, са децом и омладином у школским и предшколским установама, спроводили едукације за просветне раднике, васпитаче и децу, реализовали акције у природи, разговарали са општинским управама, управама националних паркова, јавним предузећима; чистили паркове, организовали садње, постављали едукативне табле.

Наша сезона лова траје 365 дана годишње!

Лов на смеће је увек у моди!

КАКО СМО ПОЧЕЛИ

Идеја и пракса одласка у лов на смеће” је настала много пре самог пројекта. Дружење у природи, излети и тркачка такмичења по Србији допринела су да упознамо природно богатство које имамо, али и приметимо културу несавесног бацања смећа ван места предвиђених за то. 

Свака планинска тура изродила би нови предлог како да очистимо стазу. 

У тренутку када смо схватили да наше пуне кесе туђег отпада не решавају ситуацију, одлучили смо да поступимо плански и организовано. Наш пројекат и визија је у том тренутку била да очистимо што више и масовним покретом скренемо пажњу свима онима који прљају да то више не чине!

У самом почетку издвојила се аутентичност нашег покрета, а то је била опрема коју смо користили! Дизајнирали смо и скројили специјалну торбицу за сакупљање смећа која читав посао чини забавнм и врло практичним. Ера пешачења са пластичним кесама за смеће се завршила захваљујући смећоловци торбици која је постала наш заштитни знак.

За нас нема веће среће него кад из природе однесемо смеће!

ЦИЉЕВИ КОЈЕ СМО ПОСТАВИЛИ

Кључна бит пројекта јесте да допринесе глобалном развоју еколошке свести, а самим тим и вишем степену очувања животне средине. Срж пројекта Смећоловци” и наш основни циљ јесте подизање еколошке свести људи посебно у оквиру подручја правилног и одговорног управљања отпадом.

Чињеница је да је захтеван и сложен подухват досегнути нимало једноставан циљ, међутим то није нешто што би нас обесхрабрило. Напротив, уверени смо да посвећеност, здрава амбиција и напори које улажемо неизоставно доносе бољитак и резултате.

Поред тога, имамо за циљ да уредимо и очистимо што више природних површина и мотивишемо што већи број људи да нам се придружи како бисмо заједно постигли и остварили више.

Циљ нам је и да се повежемо са институцијама, удружењима, појединцима, образовним установама, познатим личностима, једном речју свима који себе виде као активне учеснике у креирању здравијег и чистијег окружења. Моћ видимо у сваком освешћеном поједницу, који личним примером понашања даје свој допринос и оснажује заједницу на путу ка Србији какву сви желимо.

До тебе је. До свих нас.

ГДЕ ВИДИМО РЕШЕЊЕ

“Смећоловци” већ својим називом указују на начин решавања проблема, а то је регрутовање, едуковање и трајно мотивисање добровољних “ловаца” на смеће у природном окружењу. Идеја постојања смећоловаца у друштву је замишљена као дугорочно деловање првобитно мањих, а затим и већих група волонтера, све у циљу смањења количине отпада у природи и превенције загађења.

Стога, циљ пројекта и ангажовања људи јесте глобалан, али кроз појединачне фазне активности које ће се иницијално одвијати на нивоу појединачних акција чишћења неприступачних планинских терена, а потом као подразумевана активност прилоком боравка у природи. Наша идеја јесте да смећоловци торбица постане саставни део опреме приликом боравак у природи, а сакупљање смећа подразумевана активност.

С обзиром да је комуналним службама у планинским и шумским теренима отежан или онемогућен приступ и одношење отпада, смећоловци доносе једноставно, ефикасно и одрживо решење. Заиста сматрамо да је наша дужност да бринемо о свом окружењу као о сопственом дому, да својој деци и пријатељима дајемо леп пример понашања, како бисмо једни друге подстицали да природу негујемо и волимо онако како доликује.

Утисци учесника

Студенти са Шумарског факултета бораве често у природи и имају прилику да виде проблем отпада у њој, драго нам је да постоје људи који такође мисле о томе!

Александар Милорадовић

Смећоловци доносе прилику да се дружимо у природи, уживамо у сунчаном дану или на снегу, а да притом урадимо нешто добро и корисно за своју околину. Позивам све да нам се прикључе!

Ивана Васиљевић

Прва асоцијација када чујем реч Смећоловци јесте Копаоник и снег, а испод њега смеће које чека пролеће и нас да га почистимо. Торбица као наш алат, поклон за истинске љубитеље природе, је могуће решење.

Срђан Вукашиновић

”Испрљај руке зарад чистије природе.”

 

 

АКЦИЈА

Пратите нас

Телефон

Пошта